KS Orehovlje

Zadnji avgustovski konec tedna smo v Orehovljah že tradicionalno praznovali našega vaškega zavetnika sv. Avguština. Petek, 25. avgusta, je minil v znamenju smeha, saj smo v goste povabili naše prijatelje iz zamejskega Prosvetnega društva Štandrež, ki so v Športnem parku Java s komedijo Gremo v teater številnemu občinstvu pričarali zabaven večer.

V nedeljo, 27. avgusta se je ob 16h s slovesno mašo, pri kateri je maševal domači župnik skupaj z več duhovniki iz dekanije, pričel osrednji del praznovanja. Sledil je kulturni program, kjer smo lahko prisluhnili glasbi mladega talenta Tineta Lestana, župnijskemu mladinskemu pevskemu zboru in vokalni skupini Chorus '97 ter si ogledali zabavno in pomenljivo igrico o sprejemanju drugačnosti v izvedbi mladinske skupine z Mirenskega Grada. Prilika je bila tudi pravšnja, da smo obiskovalcem znova predstavili himno naše vasi »Orehovlje, naša vas domača«. Predsednik KS Orehovlje Bogomir Nemec je zaslužnim za nastanek in ohranitev te pesmi podelil plakete z zahvalo.

Tudi letos ni manjkalo vznemirjenje ob čakanju na srečni dobitek, le da je običajno tombolo nadomestilo »šacanje« pršuta. Ugibanje o višini pršuta so spremljali kot vedno odlični domači bleki iz Gostilne Makorič, pecivo naših pridnih gospodinj ter zvoki harmonike in roga, ki smo jim veselo pritegnili s petjem. Tako smo preživeli še en lep vikend v družbi prijateljev od blizu in daleč in ves trud za pripravo praznovanja je bil bogato poplačan.

Napisala: Andreja Vizintin