KS Orehovlje

Tradicionalni Praznik Špargljev

Orehovlje so v zadnjih letih vse bolj prepoznane po tradicionalnem Prazniku Špargljev. Za promocijo paradne vrtnine vasi je mladina praznik prvič organizirala že leta 1972. Za vas je pomenil velik družaben dogodek z bogatim kulturnim programom. Po letih uspešnih praznikov (najprej v vaški gostilni, nato na bližnji lokaciji), je žal dogajanje zamrlo. Balinarski klub 87 in drugi zavzeti vaščani so ga čez čas spet oživili.

 

sparglji  sparglji1

Danes je Turistično - športno društvo Orehovlje glavni organizator tradicionalnega vaškega dogodka. Društvo želi dvigniti zavedanje o velikem ekonomskem in turističnem potencialu, ki ga imajo šparglji ter špargljeve jedi, zato vsako leta maja organizira praznik v Športnem parku Java. Praznik predstavlja osrednje kulturno in zabavno dogajanje v vasi, ki poveže vaščane in pritegne obiskovalce iz cele občine, Slovenije in sosednje Italije. Praznik je razširjen na tri oz. štiri dni in zajema povorko kmečkih vozov, kulturni program, koncerte znanih slovenskih glasbenih skupin, srečelov in športne igre – od nogometa, odbojke in kolesarjenja do vleke vrvi, škulj in iskanju skritega zaklada za najmlajše.

Poskrbljeno je tudi za kulinarični večer, kjer obiskovalci poizkusijo celo špargljev sladoled. Pestro in dobro obiskovano dogajanje je krajevni praznik dvignilo na občinsko raven in mu dodelilo vlogo največjega praznika v občini. V okviru prazničnega dogajanja se odvija tudi Mesec špargljevih jedi, ko lokalni gostinci ponujajo najrazličnejše špargljeve specialitete.

Leta 2012 je Krajevna skupnost Orehovlje pristopila k evropskemu projektu ''Orehovlje, vrt Goriške'', ki ga je z namenom spodbujanja pridelave in trženja špargljev tudi uspešno realizirala.

 

(več o posameznem Prazniku špargljev najdete pod zavihkom "Pretekli dogodki")